Hoeckse zaterdag

Is er een met broeiweer en dat zorgt voor veel activiteiten in het Hoeckse want in de oogst tijd moet alles droog van het land. En dat betekend dat er ook op zaterdag in het Hoeckse gedorst en gerooid worden, Zodat het graan en de aardappels van het land in de schuur komen en ook het hooi dien droog geperst en afgevoerd worden. En dat betekend dan meestal vroeg beginnen en laat stopen en lange dagen maken in het Hoeckse. En soms ook stof happen want bij het dorsen van het graan vooral veel stof vrijkomen. Met dit droge weer betekend het nog ietsje meer stof dan in een natter jaar. Van een veel lagere oogst hoor je nog niet veel bij de boeren al schrijven de landelijke kranten wel over lagere opbrengsten door het droge weer. Wel lijken er meer kleineren aardappelen te zijn op het eerste gezicht maar omdat er nog maar weinig is gerooid is dat eigenlijk niet te zeggen. Het blijft dus nog wel even koffie dik kijken in het Hoeckse want dat is de trijd die nog nodig is om alle gewassen binnen te halen in het Hoeckse. Gelukkig hoeft hierbij niet meer het halve Hoeckse bij te springen dankzij de mechanisatie in het Hoeckse kan dat met slechts een klein deel van de bevolking. Wel missen we natuurlijk het opstarten van de suiker fabriek die eens in Puttershoek stand en zorgde voor werk voor vele dagarbeiders tot aan de of net na de kerst. Nu gaan alle Hoeckse bieten begin september of tot eind december naar Dinteloord waar nog wel een suiker fabriek is. Gelukkig hebben we ook de lucht niet meer want dat was soms wel een van de nadelen van de suikerfabriek. Een weeïge zoete lucht kon zich bij een verkeerde wind nogal eens bezit nemen van het Hoeckse in de bietentijd. Maar dat is met het verdwijnen van de suikerfabriek niet meer het geval in het Hoeckse.