Hoeckse dinsdag

Op deze warme en droge dag in het weidse van het Hoeckse hebben we eigenlijk alles wat het voorjaar met zich meebrengt. En daar genieten we met volle teugen van omdat zoals we de afgelopen weken hebben ervaren. Want ondanks dat het niet de eerste mooie dag is waarvan we hebben genoten de meeste waren van korte duur. En omdat het Hoeckse nu eenmaal niet de zon uren heeft van het zuiden van Frankrijk zijn we blij met elk zonuurtje. Jammer dat daarmee nog niet kunnen denken aan het opzetten van een wijngaard of olijfgaard in het weidse van het Hoeckse. Want in combinatie met de aardbeien en kersen zouden er mooie nieuwe soorten kunnen worden gebotteld. Waarbij het wel de vraag is of de druiven wel zo goed gedijen op kleigrond aangezien ze normaal zich meer thuis voelen op kalkhoudende grond. In het Hoeckse is deze soort grond ver te zoeken en geen weid aanwezige grondsoort. Zelf de variant waarbij er meer zand in de klei gemengd is lijk ver te zoeken het is nu eenmaal een uit de klei getrokken eiland. Waarbij de gewassen die de klei kunnen waarderen goed gedijen en een grote opbrengst hebben. Het Hoeckse staat nu eenmaal meer bekend m zijn aardappels en bieten maar de laatste jaren vergroot de variatie zich. En daar horen inmiddels ook verschillende soorten fruit en groeten die vroeger onbekend en onbemind waren. Zo is er eigenlijk elke generatie wel een draai in de teelt in het Hoeckse waar eens ook het vlas de landbouwgronden sierde. Maar ook aan dit gewas kleefde voor en nadelen en nadat er geld mee was verdient werd er ook veel geld mee verloren. Echter elke keer lijkt het Hoeckse daarna weer een ander gewas te vinden om te verbouwen . Zodat de werkgelegenheid gewaarborgd is en er toch weer geld wordt verdient met het verbouwen van een gewas op het land.