Hoeckse dinsdag

Leert ons dan toch dat er na hele koude dagen ook weer wat warmere dagen kunnen komen in het weidse van het Hoeckse. Waar vandaag de centrale verwarming zorg voor een behaaglijke warmte die je doet verlangen naar gekookte peertjes met aardappels en een karbonaadje. Het liefst allemaal uit de weidse Hoeckse biologisch en met zorg groot gebracht. Iets wat je van de meeste gewassen en vlees van buiten het Hoeckse niet kan zeggen. Zeker niet als je ziet hoe groot sommige boerenbedrijven buiten het Hoeckse zijn geworden. Soms lijken het wel agrarische fabrieken die alles per ton lijken te produceren. In tegenstelling tot de kleinschalige bedrijven die in het weidse Hoeckse die op een natuurlijke manier vertrouwen op wat het land opbrengt. Deze vorm van werken heeft natuurlijk ook wel nadelen omdat je nooit kan zeggen dat je opbrengst altijd gelijk is. Maar de kwaliteit en smaak van de gewassen maken veel goed voor het gebrek aan kwaliteit. En dat weten steeds meer mensen te waarderen waardoor Hoeckse producten het ook goed doen in het weidse. Al wordt het grootste gedeelte van de oogst van de kleine bedrijven binnen het Hoeckse verbruikt. Wat je in de middag of vroeg in de avond ook ruikt als je over de dijken en door de straten je weg naar huis weer vindt. Waar op een mooie dinsdag avond met een beetje geluk aardappels. Gekookte peertjes en een karbonade op je staan te wachten. En op zulke hoogtij dagen eet je dan ook meestal niet alleen en weten de buren zich wel uit te nodigen voor een hapje. Wat door de goede oogst en het goed voorbereiden van de maaltijd de dag ervoor. Geen probleem is want van alle ingrediënten is er genoeg en kan er altijd bij worden gemaakt. Uit de tot de nok gevulde voorraadschuren die in het weidse Hoeckse zijn te vinden.