Hoeckse zaterdag
Is opstaan in een Hoeckse wat niet te warm en niet te koud is en dat betekend dat we een vruchtbare dag voor de boeg hebben. Was het alleen maar omdat we vanmiddag niet voor pampus zullen liggen door de warmte om ons heen in het Hoeckse. Waar het ook weer gewoon een drukke dag al zijn omdat we alle boodschappen voor de komende week in huis moeten halen. En dat heeft altijd weer wat voeten in de aarde in het Hoeckse waar niets niet te krijgen is. Al moet je soms wel in de rij voor de meest basale dingen zoals je brood en vlees als het ambachtelijk eet uit het Hoeckse. En ook al bezorgt de super alles reeds aan huis de kleinere ondernemers hebben daar nog niet de tijd voor in het Hoeckse. Waar je voor een lekker brood of een goed stuk vlees dus vroeg moet zijn wil je niet met lege handen naar huis gaan. Natuurlijk kunnen we het ook een paar dagen eerder halen en het in de diepvries stoppen in het Hoeckse. Maar dat is toch anders vroeger lieten we het gewoon nog een paar dagen liggen om het vlees te laten rijpen. Iets wat we zijn verleert en eigenlijk niet meer doen omdat we bang zijn het verkeerd te doen in het Hoeckse. Net als met het niet meer eten van orgaan vlees en de vergeten groenten van het Hoeckse. We zijn immers gewent om te eten wat volgens andere lekker is en proeven zelf niet meer omdat we het niet kennen. Vroeger werden er allerlei heerlijke gerechten gemaakt die al jaren niet meer op het menu staan in het Hoeckse. En dan hebben we het niet over de sueters die in ‘s-Gravendeel worden gegeten tijdens de feestweek. Nee er waren veel meer streekgerechten die we niet meer kennen in het Hoeckse.