Hoeckse woensdag
Deze woensdag is er een die toch wat wisselvallig lijkt te gaan verlopen met groei en bloeiweer. Maar ook een die mij een die er toe hebben gezet eens iets nieuws te proberen van de Hoeckse bodem. En wel te weten Groenlof (Cichorium intybus var foliosum) geen alledaagse groente, ik geloof niet dat ik hem ooit in de supermarkt heb zien liggen. Voor wie weer eens wat anders op het bord wil, is het echter een interessante groente. Witlof en Groenlof behoren tot dezelfde plantensoort, maar zijn verschillende rassen en hebben een heel andere teeltwijze. Bij witlof gaat het om de kropjes die in het donker getrokken worden, bij Groenlof gaat het om het groene blad. Groenlof vormt een slanke krop, waar de bladeren strak omheen gedraaid zitten. Groenlof wordt rauw of kort gekookt (geroerbakt) gegeten. De smaak zitten tussen witlof en andijvie in maar heeft ook wat zoetigs. Dus denk bij de smaak aan gekookte andijvie maar dan met een extra bittere smaak. Ongetwijfeld zijn er liefhebbers voor, maar ze is zeker niet aan iedereen besteed. Toch maar eens proberen dus vanavond en kijken of het nu echt zo bitter is als men zegt. Of misschien valt het wel mee maar de meeste vinden het dus niet echt naar andijvie smaken. Maar wil je een beetje variatie in het vaste zomer menu van Andijvie, Bonen, Sla en witlof dan kan dit een alternatief zijn. Ook al wordt het niet op grote schaal geteeld in het Hoeckse om zijn bittersmaak en de daardoor mondjesmaten vraag. Ik heb er daarom ook maar twee gekocht precies genoeg voor een keer en mocht het niet bevallen dan is het ook de laatste keer. Want er zijn vast nog wel meer groenten in het Hoeckse die ik nog niet heb geprobeerd voor de broodnodige variatie op woensdag gehaktdag.