Hoeckse vrijdag

Staat voor het Hoeckse bintje waar we weer heerlijke Hoeckse frieten van maken maar voor het zover is. Gaan we eerst naar de polderwinkel om vijf kilo Hoeckse bintjes en ondanks de verhalen van kleine aardappels door de relatieve droogte. Weten we toch een aantal zeer grote bintjes te scoren in de polderwinkel en niets staat nu nog in de weg van lekker eten. Op naar huis met onze Hoeckse binten het water loopt me nu al in de mond. Thuis gekomen besluiten we deze keer de aardappel goed te schrobben en zelf met de hand frieten te snijden van onze Hoeckse bintjes. Nadat we de gesneden frieten hebben laten schrikken in water met een goede schep zout. Kijken we of de zonnebloem olie op temperatuur is voor het voorbakken op 160 graden. Zodra de frieten de zonnebloemolie raken zie de zetmeel omgezet worden in een lichtbruin kleurtje. Na 7 minuten de frieten uit de olie halen en laten afkoelen, tegelijker tijd de volgende portie voorbaken. Nadat deze er ook 7 minuten in hebben gezeten kunnen de eerste frieten terug in de olie om af te bakken. Na 5 minuten zijn de heerlijk bruine knapperige frieten klaar nu alleen nog kiezen voor zeezout of een kruiden mengsel. De eerste frieten worden met zeezout gegeten met een zelf gemaakte mayonaise. En dan de eerste frieten die bij de eerste beet als een culinair hapje naar binnen worden gewerkt, En wat heb ik dat gemist, zelf gebakken friet van het Hoeckse Bintje met schil voor een extra knispering. Of het nu slecht of goed voor je is doet op het moment van het pure eten en ware extase geen afbreuk. Niet dat ik nu elke dag patat ga eten de komende maanden. Maar vanaf nu tot in het late voorjaar eet ik elke vrijdag patat van het Hoeckse bintje met zelf gemaakte mayonaise.